En dan ontvang je ineens een mailbericht over het feit dat de Gemeente Schagen ‘samenwerken aan geluk’ prominent op de agenda heeft gezet. Een primeur in Nederland. Eerlijk is eerlijk, onze eerste reactie was wat sceptisch.

Natuurlijk maken wij, als Ok(é) Partij de inwoners van onze mooie gemeente Koggenland graag gelukkig, maar dan doen we dat met passie en onze uitgebreide kennis. ‘Samenwerken aan geluk’ op de beleidsagenda klinkt wat filosofisch. Maar enfin, wij zijn óók van het met open mind beschouwen van zaken, dus….

Er is zelfs een boek over geschreven ‘Samenwerken aan geluk; hoe een gemeente kan sturen op geluk’ en begin van deze maand vond er in Schagen een goedbezocht congres over dit onderwerp plaats met prominente sprekers. Wie zijn wij dan om e.e.a. in twijfel te trekken, dachten wij en we sloegen het boek open….

Aangekomen bij de rode draad in het boek, keerde onze scepsis zich tot interesse. Leest u mee wat deze rode draad inhoudt.

De rode draad in het boek:

Een aantal factoren draagt wetenschappelijk bewezen bij aan geluk, te weten:

1             Toename zinvol werk

2             Versterken verbondenheid in de buurt

3             Verbeteren (betekenisvol) contact met anderen/verminderen eenzaamheid

4             Verhogen vertrouwen in de gemeente

5             Aanleggen/faciliteren/verbeteren sportvoorzieningen

6             Versterken trots op woonplaats

7             Verbeteren tevredenheid met relaties

8             Faciliteren/stimuleren deelname maatschappelijk leven

9             Verbeteren sociaal vangnet

10           Verhogen kwaliteit openbare ruimte

11           Faciliteren buurtgericht samenwerken

12           Verbeteren relatie inwoner-gemeente.

Kijk, dat laat al een ander licht schijnen op het geheel. Dít herkent ons praktische brein.

Wij zullen natuurlijk het hele boek lezen en houden u in elk geval op de hoogte, zoals wij dat met alles doen. Voor nu, zijn wij benieuwd naar UW mening. Moeten wij, in de gemeente Koggenland, net als in Schagen, het geluk van de burger centraal stellen in het beleid? Laat het ons weten via het contactformulier op onze site of htinorcenti@hotmail.com.

Indien u geïnteresseerd bent in het lezen van het hele werk, dan kan dat via deze link: https://www.schagen.nl/document.php?m=58&fileid=67450&f=ccf81321a546d6090ade555264b70a64&attachment=0

Reacties