Je hebt bijeenkomsten waar je als eenvoudig raadslid nieuwe energie van krijgt, vanmiddag was er zo eentje. Het 10 jarig bestaan van de stichting Leergeld West Friesland, waar we overigens als gemeente Koggenland (nog) niet in participeren, maar gemeenten als Hoorn, Enkhuizen en Medemblik wel.

De stichting Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen en zet zich in om deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. De stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan deze binnen- en buitenschoolse activiteiten. Het kan hierbij gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals meedoen aan schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging. Leergeld biedt deze kinderen daarmee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Wat een geweldig programma hadden ze ons tijdens dit symposium te bieden. Van een ervaringsdeskundige, de super zenuwachtige Natalie van Boxtel, die het er desondanks zo goed vanaf bracht dat het wel leek of je deel uitmaakte van haar gezin, tot staatssecretaris Jette Klijnsma van het inmiddels demissionaire kabinet die als één van haar laatste daden 100 miljoen wist te vinden om voor deze kinderen ter beschikking te stellen.

Ook de muzikale intermezzo’s van Inez Brul, Roxannah Westmaas en het Kzing theaterkoor mochten er zijn.

Mijn hart brak toen één van de kinderen zei: “Ik heb een ‘ik ben arm en de rest is rijk“ gevoel. Gelukkig was dat één van de kinderen die door Leergeld is geholpen. Wat kan je je dan als eenvoudig raadslid machteloos voelen…….

Het percentage echt arme kinderen, die dus onder de door SCP gestelde armoedegrens leven, in Koggenland is overigens gestegen van 1,73 % in 2012 tot 2,40 % in 2015.

Jette Klijnsma riep alle wethouders in West-Friesland op om met de stichting samen te werken maar of de enige (kort) aanwezige wethouder van Koggenland, Bijman, dat heeft gehoord?

Hoe dan ook, wij van de Ok(é) Partij, zijn vastbesloten om alles wat in ons vermogen ligt aan te wenden om deze stichting in de toekomst deel uit te laten maken van het sociale beleid van Koggenland, die vastberadenheid en inzichten hebben deze middag in ieder geval teweeg gebracht.

Nog een klein pluspuntje van deze middag: een wethouder, een ex wethouder -nu raadslid- en nog veel meer kwamen naar mij toe om ons een hart onder de riem te steken. Tot mijn verrassing was iedereen uitgesproken duidelijk waar hun sympathie lag, in ieder geval niet bij de …….:-))

Ja, het was een leerzame middag met een geweldige ontvangst en verzorging door de scholieren van Tabor d’Ampte.

PS: inmiddels hoorde ik achter de schermen dat morgenavond het CAW officieel bekend zal maken dat de 20 euro heffing inderdaad onrechtmatig is en zal worden afgeblazen, in ieder geval niet buiten de raden om doorgang zal vinden. In dit soort gevallen is het fijn om gelijk te krijgen!

Reacties