Het wordt weer leuk in de politiek. Ik werd afgelopen zaterdag volkomen verrast door de aankondiging dat GBK erin geslaagd is Jan Wijnker van zijn pantoffels te ontdoen en deze voormalig VVD-politicus aan zich te binden door hem op de kieslijst voor de komende verkiezingen te zetten. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die buitengewoon opkeek van dit bericht.

Wij feliciteren Gemeente Belangen Koggeland echter hartelijk met deze move. Vooral omdat er ongetwijfeld potentiële VVD-kiezers zullen zijn die, uit onvrede met het huidige college waarin de VVD wethouder belofte na belofte doet, doch weinig of niets weet te realiseren.

Daarbij staat ongetwijfeld nog bij velen in het geheugen gegrift, hoe de VVD-fractie met Jan Wijnker is omgegaan na de laatste verkiezingen. Eerst deze capabele man op de kieslijst handhaven als stemmentrekker om hem vervolgens terzijde te schuiven ter meerdere glorie van een minder capabele kandidaat.

Ik loop al wat langer mee in de lokale politiek en weet mij nog als de dag van gisteren een  deskundig en gedreven college -bestaande uit Jan Vriend en Jan Wijnker- voor de geest te halen. Deze twee mannen kregen meer voor elkaar dan de drie “wethouders” anno nu en overigens tegen veel lagere kosten voor de inwoners.

Oppositie voeren was toen nog leuk omdat er sprake was van een deskundig college dat bestond uit twee ‘oude rotten’ die de kunst van het debatteren verstonden. Elk debat werd met respect voor elkaar en met humor en deskundigheid gevoerd. Naar die tijd verlang ik nog weleens terug.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ooit een debat over Ruimtelijke Ordening aanging met Jan Wijnker. Ik had net een paar brandende vragen gesteld en had een stukje papier voor mijn neus gelegd waarop met koeienletters geschreven stond: “Zorg dat hij antwoordt!!!“

Na een debat van zo’n half uur was de discussie inmiddels zo technisch van aard geworden dat de rest van de Raad al enige tijd de draad kwijt was. Ik wierp een blik op het briefje dat voor mij lag en realiseerde mij dat Jan Wijnker nog altijd geen rechtstreeks antwoord had gegeven. Zo’n geslepen vos was hij en zal hij ongetwijfeld nog altijd zijn. Toen hij afscheid nam heb ik –oprecht gemeend- gezegd dat ik hem zou gaan missen.

Nog een bewijs dat deze man uit het goede hout is gesneden blijkt uit zijn uitspraak die enkele dagen geleden in het NHD stond: “Ik wilde niet met mijn VVD zetel bij een andere partij, velen doen dat wel maar die zitten er alleen maar voor hun eigen belang…….”

Sommigen kunnen daar een voorbeeld aan nemen…

 

 

Reacties