’Koggenland troggelt geld af voor bouw’

Door Martin Menger – 29-11-2014,

DE GOORN – De gemeente heeft volgens Peter van Diepen, die door een van de gedupeerden als expert in de hand is genomen, zelfs al duizenden euro’s terugbetaald. Van Diepen vermoedt dat het wel eens om ’tonnen’ schade zou kunnen gaan.

Ophef over verplichte bijdrage duizenden euro’s

,,Voor mij staat dit gelijk aan aftroggelen’’, zegt hij. De zaak speelt nu zo hoog op, dat er al vragen door raadsleden zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zo willen oppositiepartijen GBK en de Oké Partij weten hoe de gemeente deze affaire denkt op te lossen.

Burgemeester en wethouder hebben deze krant laten weten dat alle gedupeerden actief zullen worden benaderd om de bijdrage terug te betalen.

Alles draait om de vraag wanneer een gemeente een extra bijdrage mag vragen bij een bouwproject. Dat heet een grondexploitatieovereenkomst; in de regel gebeurt dit op vrijwillige basis. De wet schrijft wel voor dat het dan om grotere bouwprojecten moet gaan. Koggenland vroeg echter 5000 euro als bijdrage voor het fonds dorpuitleg, in ruil voor de verbouwing van een woonhuis in Obdam. Volgens de Amsterdamse hoogleraar Arjan Bregman is dit ’betaalplanologie’.

 

Reacties