Schaalvergroting gemeenten levert geen financieel voordeel op

 

 

vr, 27/06/2014 – 09:52

Met de gemeentelijke herindeling gaat niet of nauwelijks een financiële korting gepaard. Dat blijkt uit een onderzoek door Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Maarten Allers en Bieuwe Geertsema bekeken het effect van terugschaling van 369 naar 121 gemeentes in de periode 2002-2013.

Zowel bij kleine als grote gemeenten is nauwelijks verschuiving te zien. Ook het aantal gemeentes per samenvoeging geeft weinig verschil. De enige besparing zou in het bestuur zitten, maar deze kostenpost bestrijkt maar 5% van het budget. Bij besparing zouden voornamelijk kleine gemeentes voordeel halen uit de herindeling. De onderzoekers bekeken ook nog of de winst werd toegeschreven aan investeringen, maar konden dat niet terugvinden.

Lianne ter Maat van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes is blij met deze steun. `We hadden van begin af aan al onze twijfels dat schaalvergroting geld op zou leveren.` De Tweede Kamer heeft inmiddels de verplichte samenvoeging ingetrokken, maar in het regeerakkoord staat nog wel een structurele korting van 975 miljoen euro ingeboekt. Ter Maat is daar bezorgd over. `Schrappen, dat is onze oproep aan het kabinet.`

Gebaseerd op: 

Het Financieele Dagblad

Reacties