In de telegraaf is er een rubriek Wat u zegt, daar schrijven betrokken burgers hun verhaal, over maatregelen die in Nederland door het huidige kabinet worden doorgevoerd. Dit betreft een aangrijpend verhaal over de zorg in Nederland.

 

Wij als Ok(é) leven met deze burgers mee, en willen deze verhalen met u delen.

Wij gaan er alles aan doen om het zorgbeleid wat per 1 januari 2015 bij de gemeenten wordt ondergebracht, scherp in de gaten te houden.

 

Uit de telegraaf 18 maart 2014.

http://www.telegraaf.nl/watuzegt/22398943/__Huilen_van_woede_in_de_thuiszorg__.html

 

Huilen van woede in de thuiszorg

Als verzorgende in de thuiszorg heeft Gertie Beckers tal van patiënten voor wie de bezuinigingen schrijnend zijn. "Ik doe niks anders dan ze moed inspreken, maar van binnen huil ik van woede."

"Het echtpaar X: meneer dement en mevrouw in mindere mate. Meneer kan bijna niet meer staan maar denkt vaak dat hij nog in de tuin kan gaan werken… en valt dan. Maar ze kunnen niet terecht in een verzorgings- of verpleeghuis, want ja, mevrouw kan nog op de knop van het alarm drukken.

Wij verzorgenden worden dus elke dag meermaals opgeroepen om meneer op te rapen. Hij ligt dan op de koude vloer te wachten. Meneer is bovendien terminaal en heeft dus ook recht op nachtverpleging, die hem vaak onder het bed vindt. Tot nu toe heeft hij er alleen wat blauwe plekken aan overgehouden, maar het is gewoon wachten op de fatale valpartij.

Moeder

Mijn moeder van 94 woont in een verzorgingshuis, maar dat wordt op korte termijn gesloten. Ons werd gevraagd of we haar niet in huis konden nemen, want ze heeft te weinig zorg nodig (alleen hulp bij douchen).

Natuurlijk zou dat kunnen, maar omdat mijn moeder, ondanks dat ze slecht ziet en slecht loopt, nog best actief is, zou ze al haar sociale contacten kwijt zijn.

Misschien word ook ik binnenkort wel ontslagen, dus dan heb ik de tijd om haar overal naartoe te brengen. De enige reactie van mijn moeder is: als het zo moet, hoop ik dat Onze-Lieve-Heer mij zo snel mogelijk komt halen.

Overbelasting

Met steeds minder personeel steeds meer mensen verzorgen. Het is een zwaar beroep, maar ik dacht: als je je hart erin legt, valt het reuze mee. Het wordt steeds zwaarder. Nog nooit waren er zoveel ziekmeldingen onder de verzorgenden en verpleegkundigen. Niet alleen door ziekte, maar vooral door stress en overbelasting. Overuren worden er genoeg gemaakt, maar niet uitbetaald.

Ik vraag me ook af waarom wij zo lang hebben moeten studeren als ook iedere willekeurige mantelzorger dit werk zonder opleiding kan doen. Rutte, bedankt voor je geweldige afbraakkabinet!"

Reacties