Bron: Dichtbij.nl (Maasstricht)

Door Saskia Vlaar.

 

Onderstaand bericht doet mij gruwelen van afschuw, dit mag nooit en te nimmer gebeuren in onze gemeente. Het is echter een gevolg van langdurige bezuinigingen en gebrek aan communitcatie tussen instanties en hulpverleners. Wij moeten er voor waken dat deze uitzettingen niet gaan gebeuren in onze gemeente. De Ok(é) partij wil zich hier hard voor maken. Kent u iemand of een situatie waarbij dit soort problemen spelen stuur dan een bericht via onse website, door het tabje contact aan te klikken.

 

Gezin met drie jonge kinderen op straat gezet na maandenlange huurschuld

REGIO  |   11 januari 2013   |   15  |   Door maarten van laarhoven, dichtbijredacteur

 

 

 

1 / 5
zoom out

 

 

MAASTRICHT – De Maastrichtse  SP-fractie heeft vanmorgen onder grote belangstelling van de pers geprotesteerd tegen de uitzetting van een gezin, bestaande uit twee volwassenen en drie kinderen (2, 5 en 6 jaar) op het Miradorplein in de wijk Nazareth. De reden voor de uitzetting is een huurachterstand, zegt SP-gemeenteraadslid John Gunther, die bij de uitzetting aanwezig was, net als fractievoorzitter Leny Eijssen. De actie trok veel bekijks van buurtbewoners.

Volgen Gunther is de SP-fractie de afgelopen tijd opvallend vaak gealarmeerd wegens huisuitzettingen in Maastricht. Hij zegt dat het zijn partij ‘ondanks enorme inspanningen’ niet gelukt is de uitzettingen te voorkomen. ,,Bij geen enkele betrokken organisatie of instelling is ook maar enige beweging mogelijk gebleken om de ramp die de gezinnen treft te verhelpen”, aldus het raadslid. 
  
Hij vertelde dat het vanmorgen uitgezette gezin sinds negen maanden de huur niet meer heeft kunnen voldoen aan woningcorporatie Woonpunt. De 34-jarige vader van het gezin is vorig jaar zijn baan kwijtgeraakt. Door allerlei oorzaken is de uitkering niet op tijd betaald, waardoor de schulden verder zijn opgelopen. 

Gunther: ,,Als door dit alles ook bij de bewindvoerder geen geld binnenkomt, kan ook hij geen rekeningen betalen, met deze situatie als gevolg. Het gaat om een sociaal zwak gezin, dat niet altijd begrijpt hoe de steeds ingewikkelder wordende samenleving in elkaar zit. Afspraken worden per telefoon gemaakt en soms worden er dingen vergeten. De overheid kan dan wel roepen dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor wat ze doen, maar we moeten accepteren dat er in onze samenleving mensen zijn die het niet zelf kunnen en bij de hand moeten worden genomen.” 

  
Huisuitzettingen zijn voor gezinnen zeer dramatische gebeurtenissen, aldus de SP. 
,,Daarnaast zijn ze zinloos, lossen ze de echte problemen van mensen niet op en kosten de gemeenschap veel geld. Na de huisuitzetting moet opnieuw de hulpverlening in gang gezet worden zodat mensen een dak boven hun hoofd hebben. Een schuldsanering is nodig waardoor schuldeisers een fors gedeelte van de schuld niet terugbetaald krijgen. Opnieuw hebben maatschappelijke organisaties veel werk om de gedupeerden naar een normale woon- en leefsituatie te brengen. De schadelijke gevolgen voor kinderen werken jaren door”, stelt Gunther. Hij doet een klemmend beroep op alle instanties om uitzettingen als deze te voorkomen. 
  
Het SP-protest van vanmorgen heeft niet kunnen voorkomen dat het gezin toch is uitgezet. ,,De betrokken familie verlaat nu de straat”, laat het SP-raadslid om kwart over twaalf vanmiddag telefonisch weten. ,,Op dit moment wordt het huis ontruimd. Een klein gelukje bij dit heel grote ongeluk is dat de familie op het laatste moment onderdak heeft kunnen krijgen bij Impuls, waar ze een paar dagen terechtkunnen. Het Veiligheidshuis en de GGD zijn aan het bekijken wat ze verder kunnen doen.”
 
Foto's Cindy Verhoef
Reacties