De geschiedenis herhaalt zich

Door Jim Mollet

De geschiedenis herhaalt zich

Vandaag  brachten verschillende kranten het bericht dat de minister van defensie VVD’er Jeanine Hennis-Plasschaert het niet noodzakelijk vindt om onze jongens en meiden die de eventuele VN missie in Mali gaan uitvoeren (troepen) transport helikopters mee te geven.

De enige luchtsteun die onze troepen, 350 militairen,  krijgen zijn dan de vier gevechtshelikopters.

„We zitten in een tijd van need to have, niet van nice to have” zei de minister………

Waar heb ik dat standpunt eerder gezien was het niet de missie in Srebrenica in 1995 waar onze troepen, ingesloten en vernederd viermaal om luchtsteun smeekten bij de (Franse) VN officieren?

Gevraagde luchtsteun die nooit kwam?

De gevolgen , de val van Srebrenica op 11 juli 1995 en de daaropvolgende deportatie en genocide op naar schatting tussen de 7.000 en 8.000 moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming stonden van het Nederlands  VN-bataljon en al onze jongens die tot op heden niet kunnen slapen door wat zij daar gedwongen waren om te ondergaan, kennen wij allemaal.

Het NOID onderzoeksrapport uit 2002 gaf aan dat de Nederlandse overheid  met de uitzending van de militairen een onverantwoorde beslissing had  genomen: slecht mandaat, slechte voorbereiding, slechte uitrusting.

Politiek is geneigd niet te leren van haar fouten, geld boven mensenlevens blijkt ook heden het adagium te zijn.

Het wordt tijd dat de defensietop zich eens hard gaat opstellen tegenover deze VVD minister, als ze wat wil, als deze regering wat wil,  MOETEN onze troepen de best mogelijke bescherming krijgen, anders gewoon niet gaan.

Ook met de best mogelijke uitrusting lopen onze jongens en meisjes elke dag het gevaar gewond te raken of te sneuvelen, ze zonder die best mogelijke uitrusting op pad te sturen grenst in mijn ogen aan het misdadige.

De minister zegt dat ze het eerst wil afwachten hoe het gaat lopen, we zouden  helikopters kunnen gebruiken van de andere landen, maar als er een patrouille, in gevaar gekomen op het strijdtoneel,  de (Franse!) bevelhebbers verzoeken om transport uit hun benarde positie maar die helikopters vervolgens niet zien komen …………………

Dan is het weer te laat, dan heeft de geschiedenis  zich herhaald.

Een raadslid die altijd al een hekel aan geschiedenis had.

 

Reacties