16 17 jarige en de drankwet

Jeugd 16-17-jarigen en Alcohol

Raadsleden zijn (gedwongen) krantenlezers want de wereld is groter dan Koggenland (Echt waar!) in dat kader viel me een ANP bericht op dat betrekking had op de Gemeente Katwijk, een badplaats in Zuidholland waar ik menig kilometertje gereden heb in mijn wielrennerstijd bij de Leidse  Swift Combinatie..

Katwijk gaat jonge drinkers nog niet beboeten  bron: ANP

Wat hield dat bericht nu in ? Het komt erop neer dat de burgemeester van  Katwijk  16- en 17-jarigen de komende twee jaar  niet zal bekeuren als ze alcohol drinken.

De minimumleeftijd waarop jeugdigen  alcohol mogen drinken gaat namelijk op 1 januari 2014 omhoog naar 18 jaar.

16- en 17-jarigen zijn tot nu toe gewend dat ze tijdens het uitgaan een biertje kunnen drinken, maar over twee maanden mogen ze dat helemaal niet meer. De burgemeester wil deze jongeren dus niet straffen.

'Als we die in een klap gaan beboeten, vrees ik dat ze op straat gaan hangen en overlast zullen veroorzaken', zei de burgemeester afgelopen zaterdag  op de radio..

De Staatssecretaris van  Volksgezondheid  zei in een reactie dat Katwijk haar  verantwoordelijkheid  moet nemen. Mocht dat niet zo zijn, dan zal hij de gemeente daarvoor op het matje roepen..

Wij als Oké zijn het eens met de Katwijkse burgemeester, wij denken ook dat Den Haag weer eens iets uit haar koker heeft getoverd wat niet gaat werken, in ieder geval nergens toe dient.

Denkt Den Haag nu echt door van een drinkende 17 jarige opeens een wetsovertreder te maken dat daarmee deze jongeren minder gaan drinken? Integendeel het wordt opeens spannend om alcohol te drinken waardoor het ook veel leuker gaat worden. De zuipketen zullen met jongere drinkers gevuld gaan worden. En we waren in West Friesland juist zo goed op weg, het drank misbruik vertoonde voor het eerst in jaren een dalende lijn,  maar de maatregelen van Den Haag gaan als we niet oppassen,  juist contra productief werken.

Was er niet een wijs man die zei “slechte mensen bestaan niet, alleen slechte wetten”? Deze wet is een schoolvoorbeeld van een slechte wet, is niet reëel, valt niet te handhaven en is een motie van wantrouwen voor al die instanties in West Friesland die de afgelopen jaren met zoveel energie geslaagd zijn in het terugdringen van het alcohol  misbruik onder onze jongeren. Burgemeesters van West Friesland volg Katwijk en zet ons beleid dat we tot nu toe hebben gevolgd gewoon voort! 

 

 

 

 

Reacties